Kenutúra 2-5 fős kenukkal a Velencei-tavon

 


 

Még sohasem kenuztál?
Vagy a többnapos vízitúra sátorozással már komfortzónán kívüli?


►► Akkor a Velencei-tavi kenutúra pont neked való!

Agárdról indulunk, 1,5 órát evezünk. Ez pont elég lesz a fáradság nélküli vízitúraélményhez és a Velencei-tó élővilágának megismeréséhez.


 


Mi lesz a program?

 

2-5 személyes kenukkal bóklászunk egy jót a tavon. A túra során - agárdi indulással és érkezéssel - változatos útvonalakon: nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, illetve szűk, vadregényes, nádi ereken, ösvényeken evezünk.

 


Még sosem ültem kenuban! Jöhetek?

 

A túrának nem előfeltétele az előképzettség, hiszen a vízitúrázás alapjainak tanulásával kezdjük, de azért jól jön, ha kenunként legalább egy főnek van tapasztalata a vízijárművek irányításában.

 

Még a parton megismerkedünk a lapáttal, lapátfogással, kenuval, evezés és irányítás technikájával. Megbeszéljük hogyan lépjünk, üljünk mozogjunk a hajóban.

 

A kenuk vízisporteszközök, irányításuk egy kis ügyességet igényel, szeles időben keményen evezni kell a haladáshoz, irányban tartásukhoz. 

 

Jelentkezéskor kérlek jelezzed, ha

 

                - nem vízbiztos az úszótudásod és/vagy

                - még sohasem vízitúráztál és /vagy 

                - testsúlyod meghaladja a 100 kg-ot.

 


Hogyan öltözzek? Mit vigyek magammal?

 

Sportos, időjárásnak megfelelő öltözék a javasolt. Mentőmellényt mindenkinek biztosítunk.

 

Célszerű az autó indítókulcsokat, telefonokat, a vízen felesleges egyéb cuccokat a parton hagyni, szemüvegek szárait fej mögött összekötni. A nem vízálló fényképezőgépeknek viszünk kishordót, melyből csak a fotózások idejére vesszük elő a fényképezőgépeket.

 

Javasolt szúnyogriasztó használata és hőség esetén egy kis flakon vízet magunkkal vinni.

 

 

 


"Egy hajóban evezünk."

 

Egy kenuban vízreszállhat 5 átlagos súlyú  felnőtt, de akár 2 felnőtt és 6 gyermek is.  Megtanulunk ritmusra együtt húzni és mindannyian megtapasztaljuk az "egy hajóban evezünk"  jelentését.
A kenuzás kíméletlenül megmutatja, hogy képesek vagyunk-e összedolgozni társainkkal, tudunk-e utasításokat kiadni és fogadni. Pár- és családterápiának is tanulságokkal szolgálhat.

 

 


Tófejlődés szakaszai (tó-fertő-mocsár-láp) és az élővilág megismerése

 

A kenutúra során beszélgetünk arról, hogyan fordították vissza a Velencei-tó pusztulását és fejlesztették a fertő jellegű tavat üdülőtóvá az elmúlt 40 évben.

A nyílt vízről (tóról) beevezünk növényszigetekkel, nádasokkal tagolt fertőre és a vízen lebegő úszólápokat is megvizsgáljuk.
Megnézzük mi a különbség a nád, a sás, a gyékény és a káka között és megértjük a "kákán is csomót keres" jelentését.

Keresünk csillárka moszatot, megvizsgáljuk a sárga virágú közönséges rencét, melynek a levelein található nagyszámú tömlő állatfogásra szolgál. Találkozhatunk nagytestű gázlómadarakkal (nagy kócsaggal, szürke gémmel), szárcsával, búbos vöcsökkel, tőkés récével,  bütykös hattyúval, vízisiklóval, békákkal.

 

 


Kell-e előre jelentkeznem, regisztrálnom a túrára?

 

A felszerelés foglalása/előkészítése miatt előzetes regisztráció szükséges az ügyfélszolgálatunk telefonszámán.

 

A meghirdetett kezdési időpontot igyekszünk tartani, így kérünk minden túrázót, hogy időben érkezzen, legyen ideje még a program kezdete előtt a szükséges adminisztrációt elvégezni és legyen ideje még a program kezdete előtt mosdóba elmenni, öltözni, pakolászni, naptejjel, szúnyogírtóval bekenni magát, stb.


Mi a részletes program?

 

A meghírdetett időpontban (illetve amint minden túrázó teljes figyelmével jelen van)
túraindító tájékoztatóval kezdjük a programot, majd következik a

mentőmellények, lapátok kiosztása,
kenunkénti csoportok kialakítása, kormányosok kiválasztása,
ülésrend, húzásoldal megbeszélése,
vízitúrázás, kenuzás, lapátfogás, kenuirányítás alapjainak bemutatása.
Ez eddig kb. fél órát vesz igénybe.

rhatóan 1,5 órát töltünk evezéssel. Ennyi pont elég a jóleső fáradság eléréséhez, gyerekeknek is végig élvezetes marad a kenuzás,
majd kb. további fél óra, míg kikötünk, cuccainkat összeszedjük, kenukat eltöröljük és elpakoljuk, majd leadjuk a felszerelést.
Ha fotók készültek akkor e-mail címeket cserélünk, élményeinket megbeszéljük, stb. Így a programra várhatóan 2,5 órát számoljunk.

Amennyiben a túrázók késnek vagy a készülődés vontatott, az a vízen tölthető időből vesz el, így kérjük a túrázókat, hogy a meghírdetett időpontban evezésre kész állapotban jelenjenek meg és maximális figyelemmel kövessék a túravezető információit, kéréseit.
A túra folyamán a rutinosabb vízitúrázók aktivitásukkal nagyban hozzá tudnak járulni a csoport dinamikus készülődéséhez, haladásához.

 


Mi történik, ha viharjelzés van?

 

Másodfokú viharjelzés esetén a túrát elhalasztjuk.

 


Hová menjünk?

 

Találkozó és indulás helyszine:


Park Strand Kemping és Túrafalu, Agárd, Chernel István u. 51-52.