Velencei-tó élővilága

 


 

 

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Felületének több, mint harmada nádassal borított. Sekély víze miatt napsütésre gyorsan melegszik.

 

A Velencei-tó régebben volt hogy kiszárad, volt hogy kiáradt. Kotrással területének felét kimélyítették, a nádfelületet csökkentették, megépült 2 víztározó (Pátkai- és Zámolyi-víztározó), melyek segítségével a nagyobb vízszint ingadozás megszűnt. Így hajózásra, vízisportokra is alkamassá vált.

 

Vízitúrák során az alábbi állatokkal találkozhatunk:

Szitakötő, halak, kecskebéka, vízisikló, tőkés réce, búbos vöcsök, szárcsa, nagy kócsag, szürke gém, vörös gém, törpegém, bütykös hattyú, nádirigó, cserregő nádiposzáta, sirályfélék, barna réti héja.

 

Az alábbi növényeket vizsgálhatjuk meg: nád, gyékény, csillárka moszat, közönséges rence.

 

Mocsaras élőhelyen megpiszkáljuk az iszapot, melyből záptojás szagú buborékok törnek fel. Beleszippantva a mocsárcsárgázba a gyerekek fújjoghatnak ;), miközben az elpusztult élőlények bomlásáról és az élet körforgásásról elmélkedünk.

 

 

Érdekel a világ leggyorsabb ragadozó növénye? Nézd meg azt a videót:

 

 

Túránkon nézzed meg saját szemeddel, a gyökér nélküli húsevő rencét (Utricularia), mely nem egészen egy milliszekundum alatt (a másodperc ezredrésze) alatt ejti csapdába zsákmányát.

Kattints ide a következő kenutúrák időpontjaiért.